Reisverslag Bad Gastein Auto vs Trein

20 november 2022

Nederland (Utrecht) – Bad Gastein 
Bad Gastein – Nederland (Utrecht)
 
Op woensdag 16 november 2022 vertrokken Jos en Ingrid met de auto en Hans en Jorg met de nachttrein.
 
De autorit duurde ongeveer 11 uur. 
De treinreis duurde maar liefst bijna een etmaal! Dit wegens vertraging van een trein, waardoor aansluiting gemist etc. De ligbedden in de nauwe coupé voelden als beton.  De heren hadden geen oog dicht gedaan! 
 
Op zondag 20 november zijn Jos en Jorg met de auto en Hans en Ingrid een uur later met de trein vertrokken. De ratrace begon…
Met afwisselend Jos en Jorg aan het stuur was het lekker doorrijden, met een reistijd van ca. 11 uur. 
 
Hans en Ingrid reden tot Mannheim in een trein met buffetrijtuig. Vervolgens vanuit Mannheim met de luxe, snelle ICE. We hadden gereserveerde plaatsen en dat was maar goed want het kan erg druk zijn. De reistijd tot Utrecht was ook ca. 11 uur. 
 
Als je met de trein gaat zijn er wat aandachtspunten.
1. Reserveer op tijd. Behalve dat je een gegarandeerde plaats hebt kan het in prijs schelen. Overigens zijn er mogelijkheden wat betreft flexibel boeken, een eigen coupé, zitplaats of ligplaats (nacht);
2. Kijk goed naar waar je wagonnummer gaat komen op het perron, om gericht naar je plaats te komen. Op het perron zijn duidelijke borden over het treinstel en de indeling. Let goed op dat je niet verkeerd zit omdat soms een deel van de trein wordt afgekoppeld op een station;
3. Zorg voor een FFP2 mondkapje voor het reizen door Duitsland.
 
De kosten:
Aangezien Jos diesel rijdt was de prijs ongeveer 2 tanks. Grof geschat ca. 210 euro retour inclusief vignet. 
De kosten voor de nachttrein zijn ca. 250 euro en de kosten voor een dagtrein 80 tot 100 euro enkele reis. Per persoon ben je dus retour minimaal 160 tot 200 euro kwijt.
 
Conclusies: 
Reizen met de auto lijkt het meest stabiel te zijn qua reistijd wanneer de wegen goed begaanbaar zijn. In januari kan het echter goed sneeuwen en kan de autoreis een avontuurlijke reis worden. Mogelijk is reizen per auto, mits met meerderen, qua kosten aantrekkelijker.
Anderzijds is reizen met de trein (mits geen vertragingen) relaxed omdat je vrij kan bewegen en van de omgeving kunt genieten. Tevens ben je minder afhankelijk van weersomstandigheden en files, wat in die periode wel een voordeel kan zijn.
 
P.s.
Het station van Bad Gastein ligt overigens gunstig om de hotels (eventueel per bus) te kunnen bereiken. Informatie hierover volgt nog.
Vliegen op Salzburg is ook een optie. Retour Salzburg schijnt voor 89 euro mogelijk te zijn (24-29 januari). Wel transport met stoptrein of bus naar Bad Gastein nog regelen!
 
Wat je ook kiest, wij wensen je een goede reis!
ice4life reis
ice4life bezoek bad gastein 2022