Verslag Ice4Life Challenge 2024  


  … een greep uit de reacties… wat een geslaagd Event was dit! 


“Helemaal zen weer thuis, ijsbad genomen en lekker schoongemaakt na een weekje buiten de deur. Genoten en dank aan iedereen dat ik deel mag uitmaken van deze “mooie warme” (ijs) familie”. Kris  
“Ik mis iedereen van Ice4life en de gezelligheid. Jullie hebben mooie werk gedaan als organisatie en vrijwilligers. Ik maak niet snel reclame voor iets, maar voor deze evenement ga ik zeker proberen zo veel mogelijk bekenden meekrijgen de volgende keer. Ik wil dat iedereen gaat om die mooie momenten te ervaren 🥰🌊Tanja 
“…mijn persoonlijke hoogtepunten waren het leren kennen van zoveel lieve gelijkgestemden en het samen beklimmen van en bad in een half-bevroren waterval, onbetaalbaar! Ik voel mijn energie weer stromen. Deze week is voor mij een van de mooiste ervaringen van mijn leven.” Lisa 
“…het was zó ongelooflijk bijzonder, wat een reis en wat heb ik hiernaar verlangd! Het heeft mijn verwachtingen overtroffen.” Janine 
“Life is happening for you, not to you. Take responsability for your own happiness. This was a life changing event!” Christel  

VERSLAG 
Hierbij doen we graag verslag van de 7e editie van de Ice4Life Challenge, dit maal met als thuisbasis het dorp Böckstein, dat dicht bij het betoverende Bad Gastein ligt en waar we alles op loopafstand hadden; de hotels, restaurants en zelfs de loipe voor het langlaufen en de Challenge zelf. 
Van de gemeente mochten we gebruikmaken van de “Kurund Lesesaal” die we voor die week omgedoopt hebben tot het “Ice4Life Clubhuis”. Het heeft een geweldige ruimte voor de ademsessies, workshops en gezamenlijke versnaperingen en ook hier konden we ons langlaufmateriaal veilig stallen.  
De meeste deelnemers kwamen eerder in de week aan en als vanzelf sprak men onderling af om de omgeving te verkennen, want Bad Gastein heeft een heel actieve evenementenkalender met voor ieder wat wils (waaronder een heuse Ice Challenge 😉). Zo heeft men zich vermaakt in de wereldberoemde Heilstollen, is men gaan langlaufen, skiën, sneeuwschoenwandelen, hebben meegelopen met een soort IVN-tocht of zijn de sauna (met thermale baden) in gegaan. En ’s avonds gingen we (voor wie mee wilde) naar een Stube om lekker te eten en te drinken. Heel bijzonder was de geweldige dipplek die Lisa vond bij een reusachtige en prachtige half-bevroren waterval! 
 
Donderdag, de opening  
Deze vond in de Lesesaalons Clubhuis plaats; voor de gelegenheid gezellig aangekleed met kaarsen en geurende dennentakken. Er lag voor iedereen een goodiebag klaar met een prachtige Ice4Life zwemponcho, cadeaukaarten, het boek van onze Susan ‘Buiten Zwemmen’ en volop informatie van het VVV. Onder het genot van een drankje en hapje leerden de deelnemers elkaar en de organisatie kennen en werd informatie gegeven over de komende dagen. 

Vrijdag, de trainingsdag  
De Oostenrijker Christian Schültz, een 2nd Level WHM Instructeur, begeleidde een uitgebreide ademsessie en de ervaringen die daarna werden gedeeld waren hartverwarmend. Spontaan waren we de ochtend zo al begonnen met de Bezinning die eigenlijk die avondgepland’ stond; er werd gehuild en gelachen en er ontstond al direct een hele warme energie in de groep. Dit beloofde wat voor dit event!  
 
Vervolgens gingen de deelnemers naar de Böcksteiner Loipe om daar te langlaufen. Velen hadden het nog nooit gedaan, maar na een professionele instructie van Ingrid en onderlinge hulp, ging al vrij snel iedereen op de latten en had veel plezier; het zonnetje scheen en oh oh het was snel warm! Sommige gingen al met ontbloot bovenlichaam of top aan de gang. Voorbijkomende langlaufers en wandelaarsdik ingepakt met jas, sjaal en mutskeken vreemd op, maar waren ook nieuwsgierig en knoopten graag een praatje aan, wat we in Hemelsnaam aan het doen waren want het was koud! 
 
De dag ervoor hadden Hans en Henk-Jan een heerlijke gezonde soep gemaakt, waar we na de langlauftraining samen van hebben genoten in het Clubhuis. Een aantal was ondertussen nieuwsgierig naar de Waterval en zijn daar op avontuur gegaan. Het was behoorlijk glad en een klim met wat hindernissen, maar samen zijn we sterk en namen we een dip in het waterval-water en klommen rond op het ijs. Wat een belevenis was dit, puur natuur ten top! 
Terug bij het Clubhuis gaf Ingrid een yogales om de lijven wat te rekken en te strekken. Het zal je niet verbazen dat sommigen hierna lagen te snurken. Toen de zon achter de bergen was liepen we met de hele groep met brandende fakkels de Elisabeth Promenade af naar het sfeervolle restaurant Die Hirshau. Hier was volop gelegenheid voor lekker eten en plezier maar ook om nog even bewust stil te staan bij ieders motivatie om deze Ice Challenge te willen doen.  

Zaterdag, de Challenge 
Eindelijk, de dag is aangebroken waar velen zolang naar hebben uitgekeken (sommigen al sinds 2020!). De ademsessie werd wederom verzorgd door Christian en was heel opwekkend om ons voor te bereiden op wat komen ging. Met de bijzondere energie in de groep en deze sessie was het een spirituele ervaring waar we allemaal door geraakt werden.  Om dan, hophop allemaal, met de langlauflatten in de ene hand, zwemkleren in de andere naar Hotel Haas te lopen waar ze hun Jagdstube hadden aangeboden om ons om te kleden.  Schaars gekleed stonden alle deelnemers stipt om 11.00 klaar voor de start bij de Ereboog. 
De temperatuur lag rond het vriespunt en af en toe brak een voorzichtig zonnetje door. Ieder volbracht zijn of haar eigen challenge: 2 uur in de kou (hard) lopen en langlaufen waarna een plons in het ijsbad. Zelfs een mini-challenge ‘hoeveel mensen passen in een ijsbad’ volgde; men genoot, hoewel het water op gegeven moment toch 0,1 graden was! Met ieders maandenlange trainingen, het trotseren van de kou de uren daarvoor en de hartverwarmende energie van de groep werd het ijswater door iedereen heel goed ervaren.  
 Onder aanmoediging van nieuwsgierige locals, influencers, de media, ambulancemedewerkers, de mensen van de VVV en natuurlijk de vrijwilligers, was het Event een bruisend geheel! Iedereen was in een juichstemming en moedigde elkaar aan, waardoor velen meer uit zichzelf haalden dan ze voor mogelijk hielden. Hoe fijn is het om met gelijkgestemden er zo voor elkaar te kunnen zijn en met elkaar deze koude ervaring te kunnen delen.  
 
Hotel Haas bood naderhand een heerlijke lunch aan op het terras om de inwendige mens te verwarmen en te versterken. Sommigen waren moe en gingen ’s middags rusten, anderen bruisten van energie en gingen de stad in en ’s avonds kwam iedereen voor een laatste keer bij elkaar voor een feestmaaltijd in hotel Rader.  
Vol bijzondere ervaringen en nieuwe vriendschappen ging iedereen zondag zijn of haar weg met een grote glimlach op het gezicht en met een traantje van dankbaarheid en iedereen had meteen al heimwee naar deze geweldige tijd. 
 
Deze Ice4Life Challenge in Böckstein, Oostenrijk hadden we nooit kunnen organiseren zonder de medewerking van onderstaande mensen en bedrijven, die allen hun diensten vrijwillig hebben ingezet:  de VVV Bad Gastein: Theresa, Silvo en Lisa voor alle tijd die zij hebben gestoken in de mede-organisatie van deze Challenge, het beschikbaar stellen van de Lesesaal en de reclame op hun website en op informatieborden; de vrijwillige Brandweer Bad Gastein, Toni voor het prepareren van het ijsbad en opzetten van de ereboog en het faciliteren van het parcours; de vrijwillige ambulancemedewerkers, die gelukkig niet nodig waren maar er gedurende de hele Challenge bij waren; 
Hotel Haas voor het ter beschikking stellen van een omkleedruimte en de heerlijke lunch; Christian Schultz voor de bijzondere ademsessies; Herbert Pichler die Oostenrijkers aansteekt op Insta om deel te nemen aan de Challenge; Susan voor de verstrekking van haar eigen geschreven boek aan alle deelnemers; deelnemers die op hun manier bijgedragen hebben middels sponsoring of in natura; de vrijwilligers die overal ogen en oren hadden en meehielpen waar nodig, en natuurlijk voor al hun gezelligheid: Pasquale, Henk-Jan en Marieke; De Heilstollen voor het verstrekken van vouchers voor entree; het bedrijf Twycis voor de prachtige poncho’s en sponsorbijdragen; en als laatste de organisatie die uit vrijwilligers bestaat en ontzettend veel tijd erin heeft gestoken om deze editie weer mogelijk te maken: Ingrid, Susan, Paul en Christel.  
Zonder jullie konden we Ice4Life niet voortzetten en dit Event niet organiseren. Dank, dank, dank! 


 Op naar editie 2025! 

Namens het Bestuur, 
Hans en Jos