Eén dag in het jaar, waarop we, door het dragen van een rode band, zichtbaar maken hoeveel mensen met kanker zijn geconfronteerd en hoe ingrijpend dit is op de kwaliteit van leven. Of je nu patiënt, vriend(in), kennis of familielid bent. Dat was de wens van wijlen oprichter van Ice4life, Mark Bos.

Met de “rode banden dag” moest ook aandacht worden gegenereerd voor het delen van patiëntdossiers. Door het verzamelen en de uitwisseling van patiëntdata zou de oplossing voor de ziekte kanker kunnen worden bespoedigd.

Die rode banden dag is er nooit gekomen. Organisaties voeren al jaren een hanengevecht over wie hierin de lead zou moeten krijgen. Eens te meer blijkt hieruit dat het patiëntbelang nog steeds niet voorop staat.   

Ice4life heeft er eerder voor gekozen uit dit gevecht te blijven, om haar sponsorgelden niet meer in te zetten voor het oplossen van de ziekte kanker, maar om de focus te richten op de kwaliteit van leven. En dat in bredere zin, niet alleen in het geval van kanker, maar in alle gevallen wanneer mensen door ziekte beperkingen ervaren. Door mensen te laten ervaren waartoe het lichaam in staat is krijgen ze nieuwe inzichten, waardoor ze (een stukje) regie over hun lichaam en het dagelijks leven terug kunnen krijgen.

Door activiteiten te organiseren vanuit Ice4Life is hierin actieve hulp en ondersteuning te krijgen. Ice4Life blijkt een mooie basis te zijn voor leren, ervaren en het leggen van nieuwe vriendschappen. Het hoogtepunt is het jaarlijkse Ice4Life Event, eind januari.

Nu voor het tweede jaar kunnen we geen evenement organiseren, en dat voelt niet goed. Terwijl we overtuigd zijn dat we werken aan het versterken van ons immuunsysteem. 

We hunkeren naar ontmoeting, gelijkgestemdheid en het maken van een statement. Daarom gaan we in het laatste weekend van januari en wel op zaterdag 29 januari 11.00 uur. Plaats: Strand ter Heijde. Mocht jij ook uiting willen geven, ga dan ook het water in en draag een rode band. Mochten we elkaar in Ter Heijde treffen dan doen we dat natuurlijk volgens de geldende maatregelen.

En zo krijgt de “rode banden dag” alsnog een invulling, die zeker past bij de oorspronkelijke missie van Mark.

Als Ter Heijde geen optie voor je is, hoe mooi zou het dan zijn om een virtueel lint door Nederland te maken door met jouw bekende groep dippers en koudwater zwemmers foto’s te maken van de dip met rode band en dit de posten met #Ice4life.