Mark Bos

In memoriam: mark bos

Televisiemaker Mark Bos is de oprichter van Ice4Life. Hij had zelf prostaatkanker en werd door artsen ongeneeslijk verklaard. In reactie daarop is hij een zoektocht gestart naar andere manieren om toch beter te worden. Zo daagde hij zich bijna dagelijks uit met kou, beklom in korte broek de hoogste berg van Afrika – de Kilimanjaro – en probeerde met wisselend succes verschillende therapieën.

Ice4life is gebaseerd op die zoektocht, die op 26 januari 2015 (trailer) te zien was in een prachtige documentaire op Nederland 2. De documentaire werd met grote positiviteit ontvangen en had vele hartverwarmende reacties tot gevolg.   

Ook in zijn laatste moeilijke weken heeft Mark Bos al zijn krachten ingezet om aandacht te vragen voor mensen met kanker. Op 23 april 2015 was hij nog te gast bij Humerto Tan in RTL Late Night. Alhoewel hij zijn strijd al aan het verliezen was vertelde hij nog over zijn laatste wens (bekijk hier): “Er moet een dag komen waarop elke kankerpatiënt een bandje draagt, ook vrienden en familie. Een eerste stap om gehoord te worden. Ik hoop zo dat ik de eerste steen kan leggen dat het systeem anders moet. Dat zou ik geweldig vinden.” Tevens voelde hij zich als kind tussen gescheiden ouders, waarmee het de alternatieve en de reguliere zorg bedoelde die beide tegen elkaar strijden over het gelijk. Maar waar Mark ook de kracht en de zwakte wist bloot te leggen in zijn documentaire.

Op vrijdagavond 1 mei 2015 is Mark overleden. Ice4Life vindt het van groot belang dat de boodschap van Mark niet vergeten wordt. Wij zullen ons daarom voor de volle 100% inzetten om zijn werk voort te zetten.

Ice4Life is als stichting na de dood van Mark opgepakt en wil met IJskoude evenementen aandacht vragen voor het realiseren van de brug tussen alternatief en reguliere zorg, de patiënt centraal. Op zoek naar gewoon de beste zorg die jouw kwaliteit van leven verbeterd

wij zetten het werk van mark voort

Ice4Life heeft als doel om de missie van Mark in leven te houden en te werken aan een wereld waar de patiënt centraal komt te staan en niet zijn/ haar ziekte

Ieder mens is anders en daarom heeft ook iedere patiënt een eigen behandeling nodig. Iedere patiënt heeft ook zijn/ haar eigen pad. Of je nu je steun vindt in regulier of alternatieve vormen van zorg of juist in de combinatie van deze benaderingen. Het gaat om de manier waarop jij het meest menswaardige pad kunt lopen in relatie tot de ziekte die jij hebt.

Mark heeft extreem veel kracht gehaald uit de kou en zijn ademhalingsoefeningen, welke hij heeft geleerd bij Wim Hof, het heeft hem niet genezen, maar hij heeft wel alles wat hij uit het leven willen halen, kunnen halen. Drie maanden voor zijn dood liep hij nog een marathon. Deze, door vele gezien als extreme, confrontatie met de kou staat centraal binnen Ice4Life. Tijdens de trainingen en de verschillende workshops ervaar je wat er gebeurt met je lichaam als je gebruik maakt van de speciale ademhalingsoefeningen en met de kou geconfronteerd wordt.

Deelnemers van evenementen kunnen zich laten sponsoren. De sponsoring wordt gebruikt om de doelen uit de Missie van Mark te realiseren.