2. De controle kwijt

De uitdaging van Jorg

jorg reuvers

Het was januari geworden, happy new year… Om me heen mensen met goede voornemens en plannen. Voor mij voelde het heel anders, of eigenlijk: het voelde niet, ik voelde niet. Mijn hoofd sloeg op hol, raakte de controle kwijt en ik was heel hard aan het vechten om die controle terug te krijgen. En daarmee raakte ik weg van mijn gevoel en van mijn lijf.

Ik had fijne gesprekken met mijn goede vriend Tom. Hij zei iets dat ik heel confronterend vond, maar tegelijk heel waardevol: “Leer accepteren Jorg, dat je geen controle hebt over het leven. De enige controle die je hebt, is over je eigen gedrag hoe je ermee omgaat dat je geen controle hebt.” Dit gaf me twee belangrijke inzichten.

Het gaat om hoe je omgaat met de situatie, in plaats van ertegen te vechten om er controle over te krijgen. Dus om hoe ik me gedraag, toch een vorm van controle, maar niet van mijn omgeving, maar van mezelf. Ik realiseerde me dat ik me vaak liet leiden door mijn omgeving en mijn gedrag juist daarop aanpaste. Geen wonder dat mijn hoofd op hol geslagen was, ik liet me gek maken door die boodschap “kanker” en ging me ernaar gedragen, door te denken aan alle scenario’s die maar zouden kunnen gebeuren. Mijn gedrag aanpassen dus, makkelijk gezegd, maar hoe doe je zoiets, als het een onbewust patroon is geworden.

Ik moest terugdenken aan mijn opleiding tot NLP Practitioner enkele jaren geleden. De basis van NLP is dat je gedrag wordt gestuurd door gedachten die ontstaan vanuit overtuigingen en filters waarmee je dingen waarneemt. Welke overtuiging stuurde mijn gedrag in dit geval? Mijn eindpresentatie van de opleiding ging over een groot inzicht dat de opleiding mij persoonlijk had gebracht. Dat je op twee manieren in verbinding met anderen kan staan. De eerste manier beschrijf ik als: “vanuit de ander zie ik mezelf.” De meeste mensen, inclusief ikzelf op dat moment, handelen zo. De ander is je omgeving, waar je je naar aanpast, door laat leiden. Manier twee is veel krachtiger: “vanuit mezelf zie ik de ander.” Op die manier kun je echt, authentiek in verbinding staan met de ander. Met andere mensen en met je omgeving waar dingen gebeuren waar je geen controle over hebt…

Dit inzicht is heel voor me en helpt me nog elke dag. Ik dacht: “Dan moet dit me ook kunnen helpen met mijn situatie nu.” Ik realiseerde me dat ik vanuit de kanker mezelf zag. Het werd mijn missie om vanuit mezelf de kanker te gaan leren zien.

Wat me daarbij hielp was het tweede inzicht dat Tom me gaf: “Leer accepteren Jorg.”