De koude voelt als een medicijn

Geschreven door deelnemer Hans Emmink

Hans Emmink (50 jaar) is al zijn hele leven woonachtig in Emmeloord en heeft aan beide edities van Ice4Life deelgenomen. Hans vertelt ons dat ongeveer vijf jaar geleden zijn fascinatie voor de koude en ademhalingsoefeningen is ontstaan.

Al jarenlang kampte Hans met de ongemakken van de ziekte van Crohn., In zijn zoektocht naar verbetering van levenskwaliteit, kwam hij bij Wim Hof (de Iceman) terecht. Na een workshop bij Wim voelde Hans dat er iets in gang was gezet in zijn lichaam. Sinds dat moment past Hans dagellijks toe wat hij toen heeft geleerd.

De ademhalingsoefeningen, focus en koude training smaakten naar meer. Een verdiepingsworkshop bij Wim Hof bleek uiteindelijk de start van zijn instructeursopleiding te zijn. Hans ging een week met Wim mee naar Polen en beklom in korte broek en met ontbloot bovenlichaam de Snezka. Een uitzonderlijke prestatie bij temperaturen ver beneden het vriespunt! Gedurende zijn zoektocht naar een gezondere levensstijl volgde Hans o.a. ook een opleiding voor Meditatietrainer en deed hij de opleiding tot Yogadocent bij de YogaNu studio in Emmeloord.

In Tanzania leerde Hans Mark Bos kennen. Zowel Mark als Hans waren vastberaden de Kilimanjaro te bedwingen. Ondanks hun ziektes hielden ze het beiden vol. “Je geest kan meer dan je denkt”, aldus Hans.

Mark Bos inspireerde de Kilimanjaro-groep om mee te doen aan Ice4Life in IJsland.

Helaas kon Mark door zijn ziekte daar zelf niet meer aan deelnemen.  Net als Mark benadrukt Hans dat je niet automatisch moet accepteren dat alleen medicatie ziekte kan bestrijden. Om meer kwaliteit van leven te krijgen zijn er meer mogelijkheden, eventueel in combinatie met medicijngebruik.

Door de koude en ademhalingsoefeningen krijgt Hans meer energie. Met resultaat: op dit moment heeft Hans geen medicatie nodig.

Afgelopen september heeft Hans met een eigen groep wederom de Kilimanjaro bedwongen. Hij kan er geen genoeg van krijgen: het plan is om in september 2018 voor de derde ronde te gaan!

Hans plonst minimaal 2x per week met een groep in de Casteleijnseplas in de Noordoostpolder. Hij geniet volop van het leven nu hij de ziekte van Crohn onder controle heeft. Hij hoopt met zijn verhaal anderen te kunnen inspireren.

“Ice4Life is een mooi initiatief, waarbij mensen met hetzelfde doel elkaar steunen.” Je eigen lichaam uitdagen en niet pamperen, dat is wat Hans zo aanspreekt aan de groep die de afgelopen twee jaar heeft deelgenomen. “En het gaat niet alleen om zieke mensen. Ook gezonde mensen willen immers gezond blijven”, aldus Hans. Op 27 januari gaat Hans weer ijskoud diep voor een ander. Want dat is waar Ice4life voor staat: je eigen grenzen verkennen en anderen bewust maken van de positieve effecten van koude en ademhaling op de gezondheid.